Transports novelltävling 2017 – vinnaren korad!

Lastbilschauffören Anders Hagander från Valdemarsvik vann Transports novelltävling 2017 med ”Fel väg, men rakt in i livet”. En berättelse som han hämtat ur sitt eget yrkesliv.

Juryns motivering lyder: I novellen ”Fel väg, men rakt in i livet”, har Anders Hagander skrivit en starkt gripande berättelse om hur en vanlig arbetsnatt för en lastbilschaufför förvandlas till en kamp på liv och död.

Det är inte första gången Transport anordnar en novelltävling även om det gått ett tjugotal år sedan sist.  Då vann David Ericsson – en av jurymedlemmarna i årets tävling – som därefter gett ut flera romaner och novellsamlingar.

Förbundets kulturansvariga Maria Legge är glad över att det stora intresset håller i sig än idag.

– Det har kommit in en mängd fina berättelser och det märks att skrivintresset är levande bland våra medlemmar. Novelltävlingar har funnits med som en tradition inom arbetarrörelsen sedan begynnelsen. När vi nu blåst liv i den traditionen kan vi konstatera att den är lika relevant idag som för 100 år sedan. Det är enormt roligt!

1:a-priset på 5 000 kronor delas ut under Transports kongress i början av juni. Den vinnande novellen, samt 2:a- och 3:e-pristagarna publiceras i kommande nummer av medlemstidningen Transportarbetaren. På tidningens webbplats www.transportarbetaren.se kommer novellerna att finnas tillgängliga för alla att läsa

Samtliga pristagare:

1:a pris: Anders Hagander – ”Fel väg, men rakt in i livet”

2:a pris: Kristoffer Nilsson –  ”Läderjackan”

3:e pris: Sonja Chyle Kauko – ”En medmänniska”

Tävlingsjuryn bestod av:

Markus Pettersson, tillförordnad ordförande, Maria Legge, kulturansvarig Transport, Transport, Lena Blomquist, redaktionschef på Transportarbetaren, Dag Leander, ombudsman Transport och David Ericsson, skribent och lastbilschaufför.

David Ericsson och Maria Legge
Författaren David Ericsson och Transports kulturansvariga Maria Legge var båda med i juryn. Foto: Lena Blomquist

Läs mer om tävlingen i Transportarbetarens artikel om novelltävlingen.