Arbetsgivare motarbetar skyddsombud

Transports nya skyddsombudsundersökning visar en alarmerande verklighet: arbetsgivare brister inte bara i sitt ansvar för arbetsmiljön – de motarbetar dessutom aktivt skyddsombudens arbete. Resultatet är en arbetsmiljö där risken för allvarliga olyckor och till och med dödsfall är påtaglig.
Över en femtedel av skyddsombuden (21 procent) uppger att det finns risker för allvarliga olyckor eller dödsolyckor inom deras skyddsområden. Ytterligare 48 procent ser sådana risker i viss utsträckning. Totalt är det endast en fjärdedel av skyddsombuden som anser att deras arbetsplatser är fria från dödsrisker. Störst risker upplever skyddsombuden inom miljö och hamn.
Samtidigt vittnar skyddsombuden om att de motarbetas i sitt uppdrag. Var femte skyddsombud får inte den tid som krävs för att utföra sitt arbete, och lika många uppger att de bara får det ibland. Nästan var femte skyddsombud (18 procent) har blivit direkt hindrad av sin arbetsgivare – en siffra som stiger till en fjärdedel inom vissa branscher.
"Kan kosta liv"
– Det är oacceptabelt att skyddsombud, som är en grundpelare i det svenska arbetsmiljöarbetet, inte får det stöd de behöver. När arbetsgivare aktivt motverkar deras arbete riskerar det inte bara de anställdas hälsa – det kan i värsta fall kosta liv, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport.
Undersökningen visar också att det systematiska arbetsmiljöarbetet brister. Endast 52 procent av arbetsplatserna bedriver ett sådant arbete fullt ut, trots att det är ett lagkrav. Därtill får över hälften av skyddsombuden inte vara med från början när arbetsmiljöpolicys och rutiner tas fram.
Allvarliga brister
Skyddsombuden lyfter även fram allvarliga brister i både den fysiska samt den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Ensamarbete, dåligt ledarskap och bristfällig bemanningsplanering är vanliga problem tillsammans med buller och repetitivt och tungt arbete. Dessa faktorer bidrar till en arbetsmiljö där mycket återstår att göra för att ge de anställda bra förutsättningar för att utföra sitt arbete.
– Det är tydligt att arbetsgivarna inte lever upp till sitt ansvar. Det krävs krafttag för att säkerställa att arbetsmiljölagen efterlevs och att skyddsombuden får det mandat och stöd de behöver för att skydda sina kollegor, säger Martin Miljeteig.
Om undersökningen
Transports skyddsombudsundersökning 2025 bygger på svar från 683 skyddsombud inom förbundets olika branscher. Undersökningen genomfördes under mars månad 2025.