NTF står bakom Tesla-konflikten

Publicerat 15 nov 2023

Nordiska Transportarbetarefederationen NTF, som representerar 40 nordiska transportarbetareförbund och 340 000 transportarbetare, ger sitt fulla stöd till svenska IF Metall i kampen för kollektivavtal med Tesla i Sverige.

Under tisdagen och onsdagen träffades representanter från de nordiska transportarbetareförbunden i Köpenhamn. Samtliga 40 medlemsförbund i Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) meddelade sitt fulla stöd till svenska IF Metall i konflikten med Tesla.

- Orättvis konkurrens medför inget annat än skada och osäkra arbetsförhållanden. Den nordiska arbetsmarknadsmodellen bygger på ömsesidig respekt där samma regler gäller för alla, även amerikanska mångmiljonärer. Det är dags för Tesla att visa respekt för sina arbetare och teckna ett kollektivavtal, säger Ismo Kokko, NTF:s ordförande.

Svenska Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth var med på träffen.

- Vi har en mycket bra samverkan och relation med våra nordiska transportförbund. Jag är glad över att Nordiska Transportfederationen, NTF, som representerar 340 000 transportarbetare backar IF Metall och konflikten med Tesla. Det här visar bara än mer på hur principiellt viktigt det är att Tesla tecknar kollektivavtal och följer den svenska modellen, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Ytterligare åtgärder ska nu ses över.

- Nu kommer vi tillsammans med de nordiska förbunden att planera vidare och se över kommande och nödvändiga åtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall, säger Tommy Wreeth.

Se stöduttalandet i sin helhet här.