FN-rapportören och vår samarbetspartner Asma Jahangir har avlidit

Publicerat

UTTALANDE: Vi har med stor sorg och chock tagit emot meddelandet om att FN:s rapportör om Mänskliga Rättigheter i Iran, Asma Jahangir har avlidit. Asma Jahangir var en internationellt känd advokat som ägnade hela sitt liv att kämpa mot förtryck och diktatoriska regimer bland annat i sitt eget hemland Pakistan. I höstas besökte hon Sverige på inbjudan av Transport och LO då hon tillsammans med förbundet inledde ett samarbete för den fackliga kampen i Iran.

Asma Jahangir har själv på ett påtagligt sätt upplevt vad förtryck och brott mot mänskliga rättigheter innebär. Under Zia Ul Hagh’s styre i Pakistan blev hon först fängslad och senare satt i husarrest.

Asma Jahangir valdes som första kvinna till ordförande i Pakistans Advokatsamfund. Hon var med om att grunda Kommissionen om Mänskliga Rättigheter i Pakistan och hade många internationella uppdrag med sikte på respekt för Mänskliga Rättigheter. Asma Jahangir har dessutom under många år arbetat för kvinnornas rättigheter och till försvar av minoriteters religiösa rättigheter. I september 2016 utnämndes hon som FN:s Speciella Rapportör om Mänskliga Rättigheter i Iran.

Den 17 till 19 augusti 2017 besökte Asma Jahangir Sverige på inbjudan av LO och Transportarbetareförbundet. Tillsammans med henne inledde svenska fackliga organisationer ett samarbete till förmån för grundläggande Mänskliga Rättigheter i Iran och mera specifikt om de iranska arbetarnas rätt att bilda egna fackliga organisationer, detta med hänvisning till 23 paragrafen i deklarationen om Mänskliga Rättigheter.

Hennes plötsliga bortgång har skapat ett stort tomrum i kampen för grundläggande Mänskliga Rättigheter i Iran. Vi hoppas att hennes kamp för respekt om Mänskliga Rättigheter i Iran och världen fortsätter. Vi vill genom detta uttalande framföra vårt djupa deltagande till Asma Jahangir’s familj, vänner och kollegor.

Projektet Facklig Plattform - Iran

Transportarbetareförbundet, Kommunal och LO