Frige Reza Shahabi!

Publicerat

I ett uttalande kräver Transport, LO, Kommunal och IF Metall att den hungerstrejkande fängslade fackliga aktivisten Reza Shahabi friges omedelbart och ovillkorligt. Vidare fördömer förbunden den iranska regimens totala brist på respekt för grundläggande mänskliga rättigheter, kräver frigivning av samtliga fackliga fångar, att åtalen mot fackliga läggs ner och att Irans styrande tillämpar ILO:s kärn konventioner.

Vi kräver omedelbar frigivning av Reza Shahabi och samtliga andra fackliga aktivister

Reza Shahabi, styrelseledamot i Teherans Bussförares fackliga organisation har nu hungerstrejkat i 35 dagar tillsammans med 12 andra politiska fångar I Rajai Sharh-fängelset.

Enligt officiell information vägrar han att ta emot läkarvård i protest mot den orättvisa domen om ytterligare ett års fängelse.

Reza Shahabis fru berättar efter sitt senaste besök att Shahabi efter 25 dagars hungerstrejk tappat rörelseförmågan i vänster hand och fot. Hon uppger att hans liv är i fara och att han omedelbart måste friges. Reza Shahabi har dömts till 968 dagar i fängelse, till 22 december 2018.

Reza Shahabi och andra fackliga aktivister har förföljts, fängslats och anklagats för “konspirationer mot den nationella säkerheten” och “uppvigling mot regeringen”. Aktivisterna har dock inte gjort något för att äventyra statens säkerhet. Det enda de försöker göra är att driva en organisation för arbetares rättigheter, oberoende av regering och arbetsgivare.

Av den anledningen har Reza Shahabi, Esmail Abdi (ordförande för Teherans lärarfack, Ebrahim Madadi, Davoud Razavi (styrelseledamöter i Teherans Bussförares fackliga organisation ), Mohammad Salehi (bagarfacket) och många andra fackliga avskedats, fängslats eller beordrats att inställa sig hos åklagare för att föras tillbaka till fängelset. De utsätts ständigt för hot och kränkningar från statens säkerhetsstyrkor.

Detta belyser den iranska regimens och rättssystemets totala brist på respekt för grundläggande mänskliga rättigheter och ILO:s deklarationer 87: Föreningsfrihet och organisationsrätt och 98: Rätt att organisera sig och förhandla kollektivt.

Den svenska fackliga centralorganisationen LO, Svenska Transportarbetareförbundet, IF Metall och Svenska Kommunalarbetareförbundet fördömer förföljelse och fängslande av Irans fria och obundna fackligt aktiva i Iran

Vi kräver:

  • Ovillkorlig och omedelbar frigivning av Reza Shahabi.
  • Ovillkorlig frigivning av alla fackliga fångar.
  • Att samtliga åtal mot de fackligt aktiva ska läggas ned.
  • Att Iran ska respektera och tillämpa ILO:s kärnkonventioner.
  • Stopp på den brutala behandlingen av fackliga aktivister och oliktänkande.

Stockholm 13 of September 2017

Svenska Transportarbetareförbundet, LO, IF Metall och Kommunal har skickat uttalandet till följande mottagare:

President Hassan Rouhani

Head of the Judiciary Ayatollah Sadegh Amoli Larijani

Head of Human Right in Islamic Republic, Mohamad Javad Larijani

The Embassy of the Islamic Republic of Iran in Sweden, Hamid Reza Shakeri Niasar

The Iranian Ambassador to UN,

The UN Special Rapporteur for Iran, Asmeh Jangir

The Swedish Minister of Foreign Affairs, Margot Wallström

The Swedish Embassy in Teheran, Helena Sångeland

International Trade Union Confederation, Sharan Burrow