Avtal klart för Transportavtalet

Publicerat 06 apr 2023

Transport har tecknat ett nytt kollektivavtal för transportsektorns största avtal Transportavtalet. Avtalet innebär löneökningar upp till 9,1 procent fördelat på två år.

Efter intensiva förhandlingar har Svenska Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund kommit överens om ett nytt kollektivavtal som löper under två år. Löneökningarna blir år ett mellan 1080 och 1500 kronor per månad. År två höjs lönerna mellan 900 och 1124 kronor per månad. Alla anställda som omfattas av Transportavtalet garanteras 100 procent av ökningen eftersom avtalet har lönetariffer utan lokal fördelning.

– I en svår tid har vi fått igenom historiskt höga löneökningar till medlemmarna i Transport. Vi har stått upp för branschen och våra medlemmar i det tuffaste förhandlingsläget någonsin. Jag har hela tiden sagt pengar, pengar, pengar och lite till – det har vi ordnat, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Löneökningarna fördelas i lönetariffer där ökningarna varierar beroende på anställningsår i branschen. Lönerna höjs från och med den 1 april 2023 och därefter görs nästa höjning 1 april 2024.

– Avtalet innebär löneökningar som passar vårt avtal och som är bra för transportsektorn. Vi har visat att Transport vågar, försöker och kan in i det sista för att göra det bästa för medlemmarna, även i svåra tider. Sista budet som vi fick från arbetsgivarna var för bra för att ta till stridsåtgärder. Min bedömning är att avtalet är det bästa som går att få sett utifrån förutsättningarna i årets avtalsrörelse, säger Tommy Wreeth.

Inom åkerisektorn får majoriteten av Transports medlemmar en löneökning med 4,9 procent år ett och 3,6 procent år två. I terminalsektorn får majoriteten en höjning med mellan 4,4–5,3 procent år ett och 3,5–3,8 procent år två.

Förutom löneökningar ska Transport och arbetsgivarna tillsammans jobba för en sundare åkeribransch. Därtill tillsätts en arbetsgrupp för att på sikt öka medlemmarnas pensionsinsättningar.


Från när gäller löneökningen?

1 april 2023 ökar lönerna mellan 1080 och 1500 kronor per månad.
1 april 2024 ökar lönerna mellan 900 och 1124 kronor per månad.

Alla anställda som omfattas av Transportavtalet garanteras 100 procent av ökningen eftersom avtalet har lönetariffer utan lokal fördelning. Hur mycket du får i ökning beror på vilken lönetariff du tillhör.

Om lönehöjningen inte kommer med på aprils utbetalning kommer den nya lönen att betalas retroaktivt på utbetalningen i maj.

Hur höjs lönerna?

Löneökningarna innebär i pengar mellan 1080 och 1500 kronor per månad år ett. Samt 900 och 1124 kronor per månad år två. Alla anställda som omfattas av Transportavtalet garanteras 100 procent av ökningen eftersom avtalet har lönetariffer utan lokal fördelning.

Som medlem kan du logga in på Mina sidor för att se den nya lönetabellen. Du kan också kontakta din lokala avdelning för mer info.

Vad innebär avtalet mer än lön?

Förutom löneökningar ska vi och arbetsgivarna tillsammans jobba för en sundare åkeribransch. En arbetsgrupp tillsätts för att på sikt öka medlemmarnas pensionsinsättningar.

Vad hände med kravet om engångsbelopp?

I stället för ett engångsbelopp har vi fått högre ökningar på den fasta lönen, vilket gör att lönen ökar snabbare i framtiden. Du räknar hem engångsbeloppet efter cirka 18 månader och du har då med dig ökningen genom hela anställningen.

Hur höjs OB och övriga tillägg?

De kommer konsekvenshöjas enligt bestämda beräkningsformler, som ser olika ut beroende på typ av tillägg.

Vem omfattas av Transportavtalet?

Transportavtalet är branschens största avtal. Avtalet gäller anställda vid företag som bedriver verksamhet inom åkeri, terminal, lagerhantering, spedition, transport, förmedling, tredjepartslogistik, express, entreprenad, maskin och billots. Nytt för i år är att Bärgningsavtalet kommer att ingå under Transportavtalet.

Osäker på vilket avtal du omfattas av? Logga in på Mina sidor eller kontakta din lokala avdelning.