Kultur i Transport

Kulturen har alltid haft en viktig plats inom arbetarrörelsen. Inom facket arbetar vi mycket för att kultur ska vara tillgänglig för alla. Transport deltar i och driver flera olika projekt, själva eller tillsammans med närliggande organisationer som ABF eller andra LO-förbund.

Det första vägkrogsbiblioteket startades på vägkrogen Tönnebro 2004. Biblioteket var en succé redan från starten och efter den första veckan var de flesta böckerna utlånade.

Sedan dess har det startats ungefär ett vägkrogsbibliotek om året. Respektive bibliotek har en ansvarig från berörd lokalavdelning som då och då åker ut för att kolla till utlåningslistor och annat.

Ladda ner en karta över våra vägkrogsbibliotek

Här finns vägkrogsbiblioteken

 • Tönnebro utanför Söderhamn.
 • Brändåsen utanför Örebro
 • Smålandsrasta
 • Håby Motell utanför Uddevalla.
 • Björkäng Vägkrog utanför Varberg.
 • Rasta Nyköpingsbro, norrgående
 • Östgötaporten OKQ8 E4 norrgående
 • Rasta Grums/Nyängen
 • Värmlands Rasta i Väse
 • Truckstop, Örebro
 • E10-baren Lansjärv
 • Bilisten, Voullerim utanför Jokkmokk

Har du frågor om vägkrogsbiblioteken – kontakta Maria Legge på Transport på 010-480 37 08.


Många arbetsplatser inrättar egna bibliotek där de anställda kan låna med sig böcker eller ljudböcker. Låter det som något för ditt jobb? Här får du några tips för att komma igång med ett arbetsplatsbibliotek.

Checklista inför starten av ett arbetsplatsbibliotek

1

Gör en överenskommelse med din arbetsgivare

Gör en överenskommelse med arbetsgivaren om att ni får öppna ett arbetsplatsbibliotek. Finns det plats för biblioteket i arbetsgivarens lokaler? Vad tycker arbetsgivaren om att du lägger ner tid på att sköta om arbetsplatsbiblioteket? Det är inte ett förtroendeuppdrag att vara bokombud.

2

Var ska biblioteket vara?

Det är viktigt att placera böckerna på ett ställe på din arbetsplats där folk är i rörelse. I ett lunchrum, omklädningsrum eller kanske en korridor som alla använder.

3

Var hittar jag pengarna?

Börja med att höra om arbetsgivaren är beredd att bidra. Förslagsvis 2500–5000 kr för inköp av bokhylla, boksnurra samt nya böcker. Ta kontakt med kulturansvarig eller studieansvarig på ditt fackförbund, för att se om de kan hjälpa dig att komma igång. De brukar ha böcker som de kan skänka.

Det finns även fonder där du kan söka bidrag. Ditt närmaste lokala bibliotek brukar ha information om detta. Det är alltid bra att ha nära kontakt med sitt närmaste bibliotek. Kulturrådet är också en instans där man kan söka bidrag för olika läsfrämjande projekt, www.kur.se Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse är också en väg att gå, www.kulturstiftelsen.se/.

Om du känner dig osäker eller om du tycker att det känns krångligt att fylla i ansökningar så kan du ta kontakt med facket eller ABF på din ort så hjälper de till.

4

Var hittar jag böckerna?

Ta kontakt med ditt närmaste bibliotek, i vissa fall kan de bidra med böcker. Det finns arbetsplatsbibliotek där det lokala biblioteket lämnar och hämtar böcker. Då slipper man kostnaden för inköp. Hör efter om ditt lokala bibliotek kan tänka sig att göra detta.

5

Vilka kan jag samarbeta med?

Att samarbeta med andra är bra när du ska starta eller utveckla ditt arbetsplatsbibliotek. Nätverka med andra bokombud, kontakt med dessa får du t.ex. genom att delta på Boken på arbetsplatsen. ABF är en naturlig part som kan bidra med aktiviteter för att ditt bibliotek ska hållas aktivt med bokcirklar och genom att sprida det digitala nyhetsbrevet Boklådan, www.bokladan.org

Ditt eget och andras fackförbund kan stötta dig med idéer. Fundera även på att samarbeta med exempelvis tjänstemännen på arbetsplatsen. Ta kontakt med olika förlag och din lokala tidning som ibland kan bidra med recensionsböcker. En bok för alla har ett brett utbud av barnböcker. Fråga din arbetsgivare om de vill vara med och bidra till ett ökat läsande.

6

Var hittar jag bokhyllor/boksnurror?

Det kanske redan finns en bokhylla i fikarummet som kan användas, annars ställ frågan till arbetsgivaren om att köpa in en billig hylla. Hyllor går alltid att hitta second hand. Ta kontakt med ditt lokala bibliotek som eventuellt kan skänka gamla hyllor.

7

Författarbesök - hur gör jag?

Kontakta Föreningen arbetarskrivare http://arbetarskrivare.wordpress.com/ Ta kontakt med ABF för samarbete. Kontaktuppgift till ABF-avdelningar hittar du på www.abf.se/ABF-dar-du-bor/ Kontakta Författarcentrum www.forfattarcentrum.se Här kan du få många tips om den författare som du önskar för din aktivitet, vilket tema du har tänkt, vad du vill att hen ska prata om. Författarcentrum har en överenskommelse om pris för medverkan. Kanske är fler arbetsplatser intresserade av att delta.

8

Vilka får låna böckerna - och hur?

Det finns olika sätt att låna ut böckerna på arbetsplatsbiblioteken. Det beror dels på hur många som arbetar på arbetsplatsen, dels på hur mycket tid bokombudet kan lägga på arbetsplatsbiblioteket. Det första du bör göra är att fundera på vilka som ska få låna böckerna. Bara medlemmar, alla ”på golvet”, eller för alla på arbetsplatsen.

Var finns biblioteket? Är det i ett eget rum, på fackexpeditionen (där sådan finns), i matsalen, eller en boksnurra utanför omklädningsrummet? På vissa arbetsplatser passar det att använda lånelistor, andra har fri utlåning. Fundera på vilket som skulle passa ditt bibliotek och dina arbetskamrater.

9

Hur håller man liv i ett arbetsplatsbibliotek?

För att arbetsplatsbiblioteket inte ska falla i glömska gäller det att bokombudet är aktivt. Minst en gång i månaden bör informationen om biblioteket bytas ut. Ett levande arbetsplatsbibliotek måste naturligtvis förändras och förnyas för att väcka fortsatt intresse. Fyll på med nya böcker, byt plats på böckerna, rensa ut gamla böcker.

Och sist men inte minst, informera om vad som händer. Som ett exempel genom att utse månadens boktips eller genom att lotta ut en bok. Fråga dina arbetskamrater vad de vill läsa. Är det faktaböcker, skönlitteratur, deckare eller något annat som intresserar dem? Fråga gärna med en enkät (papper eller elektronisk) så att du kan göra en sammanställning och minns vad de svarat. När du fått in böckerna kan du informera om att de finns inne.

Ett bra sätt att uppmärksamma om böcker är att ställa upp några med framsidan utåt. Ibland lockar en bild på en framsida mer än en bokrygg.

Nu kan du göra din plan och öppna ett arbetsplatsbibliotek.
Lycka till!

Sedan år 1999 har projektet “Läs för mej, pappa” pågått i Sverige med tusentals nöjda pappor. Deltagande förbund är Byggnads, Hotell och Restaurang, IFMetall, Kommunal, SEKO, Pappers, Livs och Transport.

I projektet anordnas pappadagar för dig med barn som är mellan 0 och 10 år

 • Du får en heldag då du får träffa en författare och en barnpedagog som lär dig mer om barns språkutveckling, läsförmåga och vilka böcker som passar barn i olika åldrar
 • göra ett ett studiebesök på biblioteket
 • får ett paket med böcker för barn och en bok till dig själv gratis efter avslutat träff

Pappadagarna genomförs lokalt under samordning av ABF. Du kan söka kursstipendium för att vara med. Om du är intresserad – kontakta din lokalavdelning.

Visste du att

– ditt barn utvecklar sitt språk redan från födseln

– du som pappa är viktigare för ditt barns språkutveckling än vad dagispersonal, lärare och andra någonsin kommer att vara!

– ditt barns lust att lära sig läsa kommer långt före förmågan att lära sig läsa själv!

– när du uppmuntrar ditt barns lust till böcker och läsning, går det lättare att lära sig läsa!

– ditt barns läslust stimuleras av att böcker finns i hemmet

– ditt barns läslust också väcks av att du själv läser rim och ramsor, ordlekar, prat kring bilderböcker och läsing av sagor och berättelser är bra för ditt barns fantasi och språkförmåga


Prenumerera på nyhetsbrevet Boklådan och få boktips direkt i mailboxen! Anmäl dig på bokladan.org

Aktuellt