Gör gemensam sak med dina arbetskamrater. Tillsammans är ni starka! Foto: Justina Öster

Påverka på jobbet

Vad skulle behöva förändras där du jobbar? Lyssnar inte chefen på er? Har ni det stressigt och är underbemannade? Får ni inte rätt lön enligt kollektivavtalet? Det är du och dina arbetskamrater som vet vad som fungerar på arbetsplatsen, och vad som inte gör det.

Börja organisera er. Om ni vill ha en förändring börjar den fackliga förändringsprocessen hos er!

Prata med dina arbetskamrater – garanterat känner många som du

Det första steget är att prata med dina arbetskamrater! Börja med de 4-5 du känner bäst och har förtroende för. Ofta upplever många samma problem som du. När ni är överens om vad som behöver förändras, kan ni gå vidare och fundera över hur problemen kan lösas.

  • Bygg relationer med dina arbetskamrater
  • Tillsammans skriver ni ner hur arbetsplatsen är strukturerad. Exempelvis: Vilka skift finns? Vem arbetar var? Hur många anställda är ni? Vilka är cheferna och vad heter de?
  • Börja tillsammans samla in kontaktuppgifter till övriga kompisar på arbetsplatsen

Vilka problem finns på arbetsplatsen?

När du pratat ihop dig med dina närmaste arbetskamrater har ni en gemensam uppfattning om vad ni vill förändra och förbättra. Ofta handlar det om att öka inflytandet och påverka sin arbetssituation.

  • Ni börjar nu prata med de övriga på arbetsplatsen. Tänk på att dela upp dem mellan er. Ta reda på om de känner samma sak som ni. Berätta att ni är några arbetskamrater som vill skapa förändring genom att organisera er fackligt.
  • När ni har pratat med övriga kompisar på arbetsplatsen har ni en bild av vad era arbetskamrater känner och tycker. Det är dags att ni ställer er frågan: Hur länge ska vi acceptera problemen vi har?

Välj fackliga representanter - kanske starta en fackklubb?

Frågorna kan vara många och det är viktigt att det blir rätt. Ta därför hjälp av er lokala avdelning när ni ska utse era fackliga representanter.

Det finns många olika fackliga uppdrag inom Transport. Alla är lika viktiga. Det är medlemmarna som väljer sina fackliga representanter och detta sker oftast på fackliga medlemsmöten. Men vilka fackliga uppdrag finns? Vad är ett arbetsplatsombud? Vem ska vara skyddsombud? Vill ni starta en fackklubb? Kontakta er lokala avdelning.

Som facklig representant och förtroendevald representerar man både sina arbetskamrater och den fackliga organisationen på arbetsplatsen.

Det är genom fackligt engagemang ni kan öka ert inflytande och påverka er arbetssituation. Gå ihop och bli en gemensam kraft att räkna med!

Ni är facket!