Svenska Transportarbetareförbundet varslar på taxi

Brev till taxiförare

4 feb 2021

Svenska Transportarbetareförbundet varslar på taxi

Den 31 januari löpte kollektivavtalet mellan Svenska Transportarbetareförbundet (Transport) och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA) gällande taxiförare ut. Det innebär att taxiförare i dag saknar ett kollektivavtal. Transport varslar därför om stridsåtgärder.

Efter flera överläggningar under hösten och vintern har Transport valt att säga upp avtalet med BA. Från och med den 15 februari 2021 varslar vi därför på avtalet.

Varslet innebär följande:

  • Nyanställnings- och inhyrningsblockad för samtliga företag anslutna till Biltrafikens Arbetsgivareförbund inom avtalsområde Taxiavtalet-förare. Vilket innebär att ingen får nyanställas oavsett anställningsform eller hyras in från och med den 15 februari.
  • Övertids- och mertidsblockad för samtliga företag anslutna till Biltrafikens Arbetsgivareförbund inom avtalsområde Taxiavtalet-förare. Det innebär att ingen förare får arbeta övertid eller mertid, oavsett om övertids- eller mertidsersättning utgår eller ej från och med den 15 februari.

 

Om Transport och BA inte är överens efter det kommer vi på Transport att vidta ytterligare stridsåtgärder. Mer information kommer att komma då.

Anledningen till varslet är att BA inte går med på våra krav om högre löner. Vårt krav är att lönen ökar med 786,74 kronor i ett första utlägg och 626,13 kronor i andra utlägg år 2022.

Vi tycker att det är viktigt att ni taxiförare får minst lika bra lönehöjningar som alla andra. Särskilt som det är ni som stått på frontlinjen under Covid-19, och som kör barn och äldre.

Vill du ha mer information om varslet? Kontakta då din avdelning på:

Tel: 010-480 30 03    transport.3@transport.se