Information gällande permitteringar och läget i flygbranschen

Läget i flygbranschen

Vår bransch har drabbats otroligt hårt av Covid – 19. Efterfrågan på flyg har gått ned till historiskt låga nivåer. Det här påverkar givetvis vår situation oerhört mycket, många av oss har blivit permitterade och vissa av oss har tyvärr blivit varslade och uppsagda.

Det är oerhört svårt att sia om framtiden. Det vi med säkerhet kan säga är att det kommer finnas en flygbransch även efter Corona, men ingen vet i dagsläget hur den kommer att se ut. Något som är positivt är att våra politiker agerade skyndsamt och hyffsat kraftfullt, tack vare kortidspermitteringar har många jobb räddats. Men det räcker tyvärr inte, det flygbranschen skulle behöva är möjligheten att permittera på heltid. Detta är något som Transportarbetareförbundet arbetar hårt för, och då är ambitionen givetvis att våra löner ska påverkas så lite som möjligt.

Allas vår förhoppning är såklart att Coronaviruset ska försvinna och att människor vill börja flyga igen. Men när det kommer ske är i dagsläget omöjligt att säga.

 

Vad som gäller vid permittering

När vi blir permitterade finns det tre olika alternativ. Antingen permitteras vi 20, 40 eller 60 procent av vår arbetstid, och får ut 96, 94 eller 92,5 procent av vår lön. Här är det viktigt att uträkningen görs på utgående lön och inte endast på grundlönen. Alltså inklusive alla tillägg (olika kompetens- eller erfarenhetstillägg och OB – tillägg). Det vanligaste hittills är att vi permitteras 60 procent och får 92,5 procent av vår lön, det har skett på majoriteten av våra arbetsplatser.

Från och med den 1 maj är det möjligt för arbetsgivare att permittera sin personal på 80 procent. I ett sådant scenario kommer vi få ut 88 procent av utgående lön. Många arbetsgivare kommer att vilja använda den lösningen.

Hur arbetstiderna och våra scheman ska se ut löses genom lokala överenskommelser, så det finns utrymme att komma fram till bästa möjliga lösning för både arbetstagare och arbetsgivare. Ni kan era arbetsplatser bäst och vi från avdelningen är övertygade om att detta går att lösa lokalt. Behöver ni tips eller vill bolla idéer får ni gärna höra av er så löser vi det tillsammans. Sådana här överenskommelser har redan gjorts på många av våra arbetsplatser, har ni frågor om det så vänd er i första hand till de som är förtroendevalda på eran arbetsplats, de har koll på läget.

 

Digital introduktionsutbildning

Det är väldigt många som har sökt inträde till flygavdelningen, vilket såklart är väldigt roligt. Till er, och alla andra medlemmar som är intresserade, vill vi erbjuda en facklig introduktion som sker digitalt. Den är en och en halv timme lång och ni deltar digitalt antingen via dator eller surfplatta/smartphone. Om ni vill delta så skicka ett mejl till viktor.andersson@transport.se, så ordnar vi med datum som passar.

 

Kontakta oss

Det är väldigt många som har frågor eller som vill prata med oss av andra skäl. Om ni vill nå oss så gör ni det bäst via telefon. Våra telefonnummer finns på vår hemsida.

Kamratliga hälsningar

Viktor Andersson

010 – 480 36 11

Ordförande, avdelning 46