Taxilön – ladda ner vår smarta app!

Ladda ner appen till din telefon

Appen finns både till Iphone och Androidtelefoner. Här hittar du den:

Kör du taxi för en åkare med kollektivavtal? Då har du stor nytta av vår app Taxilön.

Du som kör på procentlön: Räkna ut hur mycket pengar du har rätt till i vår garantilöneräknare. Titta på din lönespecifikation där inkört belopp och arbetade timmar ska stå*. Fyll i siffrorna och kolla så att de stämmer överens med den lön du fått den aktuella månaden.

Du som har månadslön: Kolla de aktuella lönetabellerna hämtade från Taxiförareavtalet, alltså det kollektivavtal som gäller dig.

*  Från 2017 är åkaren, enligt kollektivavtalet, skyldig att ange inkört belopp och arbetade timmar på ditt lönebesked.


Vanliga frågor

Vem omfattas av garantilön?

Du som arbetar på ett åkeri med kollektivavtal och kör på procentlön har rätt till garantilön.

Hur vet jag om jag omfattas av kollektivavtal?

Du omfattas av kollektivavtal om din åkare är medlem i Biltrafikens Arbetsgivareförbund eller har tecknat avtal direkt med Transport.

Fråga din åkare eller kontrollera det med din lokala Transportavdelning. Ring 010-480 30 00 och tala om var du arbetar. Vi behöver då din arbetsgivares organisationsnummer, det står på de kvitton som kunden får. 

Hur räknas timlönen fram?

Om du schemaläggs alla veckans dagar är 166,4 timmar/månad den uträknade arbetstid som du arbetar i genomsnitt under ett år som heltidsanställd.

Vilka har rätt till månadslön?

  • Från och med den 1 december 2017 måste arbetsgivare betala månadslön till de anställda som enbart kör samhällsbetalda körningar som är upphandlade efter samma datum. Exempelvis färdtjänst, sjukresor och skolskjuts.
  • Arbetsgivaren kan också välja att avlöna även de som kör blandade körningar (Samhällsbetald taxitrafik och övrig taxitrafik) med månadslön enligt kollektivavtalet.
  • Samhällsbetalda resor ska ersättas med fast ersättning så som månadslön eller timlön.

Om min lön inte stämmer, vad kan jag göra?

  • Om du misstänker att din lön inte stämmer överens med gällande kollektivavtal kan du räkna ut din rätta lön i den här appen.
  • Skulle det visa sig att din lön inte stämmer ska du påpeka detta för din arbetsgivare. Får du problem kan du som medlem kontakta din lokala avdelning inom Transport.

Vilken tid räknas som arbetstid?

All arbetstid räknas som arbetstid, det vill säga den tid som du står till arbetsgivarens förfogande. Rast är inte arbetstid, det är egen tid, och när man har rast står man inte heller till arbetsgivarens förfogande. Det är därför viktigt att du loggar ur systemet när du har rast. Detta för att beräkningen av din arbetstid och din lön ska bli korrekt.

Lönebesked

Du som förare har rätt att få en lönespecifikation av din arbetsgivare. Där ska det också stå hur mycket skatt som har dragits. På lönespecifikationen ska det även framgå hur många timmar du arbetat och varit frånvarande under perioden samt betalda och obetalda semesterdagar. Alla avtalreglerade ersättningar ska specificeras, ex. Ob-ersättning, övertid mm. Kör du på procentlön ska även inkört lönegrundande belopp redovisas (kan ske med bilaga). Du som förare ska kvittera avlöningen när den inte betalas ut via bank, postgiro eller på annat betryggande sätt.