Avd. 9

Örebro

Välkommen till Svenska Transportarbetareförbundet avdelning 9.
Vi jobbar för att stötta er i den fackliga kampen och organisering.

010-4803009

transport.9@transport.se

TAXIVARSEL

bild lånad av NA

 

 

Det här gäller för taxi/färdtjänst chaufförer under konflikten!

En konflikt rycker allt närmare på taxiområdet. Transport har lagt ett varsel som omfattar alla taxiföretag som är med i Biltrafikens arbetsgivareförbund. Om stridsåtgärderna träder i kraft nu på måndag morgon kl.06.00 den 15 februari är det detta som gäller.

För första gången på många år drar det ihop sig till konflikt inom taxi. I ett första skede har fackförbundet Transport varslat om:

  • blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal.
  • och blockad mot övertids- och mertidsarbete.

Vad betyder det för dig som kör taxi? Transport avdelning 9 har sammanställt frågor och svar:

Nyanställningar

All personal som idag är behovsanställda (timmisar) och får lön per timma och som inte är schemalagda efter den 15 februari får inte köra.

Arbetsgivaren får inte nyanställda personal på visstid eller tillsvidare efter den 15 februari.

 

Inhyrning av personal

Arbetsgivaren får inte hyra in personal från bemanningsföretag.

De får heller inte ta in underentreprenörer att köra istället för dem om inte förhandling med Transport och avtal skrivits före den 15 februari.

Blockad mot övertidsarbete och mertidsarbete

All personal som idag arbetar heltid får inte arbeta övertid efter den 15 februari. I och med varslet ska förare säga nej till övertid.

All personal som idag arbetar deltid (ex.82% årsschema) får inte arbeta mertid efter den 15 februari. Vad är då mertid? Det är tiden mellan ex.vis 82% upp till heltid 100%. I och med varslet skall förare säga nej till mertidsarbete.

Beställningscentralen – BC har exempelvis redan nu begärt att alla bilar skall köras under kommande sportlovsvecka. Om konflikt då råder får förare med årsschema inte arbeta mertid under den veckan.

Vad handlar tvisten om?

Ett nytt kollektivavtal för taxiförarna om löneökningar. Arbetsgivarna vill inte ge taxiförarna samma ökning som övriga på arbetsmarknaden fått enligt det s.k. märket.

Varför har Transport varslat om stridsåtgärder?

Transport anser att även taxiförarna skall ha samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden. Taxi/färdtjänst har varit extra hårt utsatta under pandemin och vi kan inte jobba hemifrån som många av våra chefer för att undvika smittrisk. Taxiförarna är värda löneökningar som alla andra!

Vilka företag omfattas av stridsåtgärderna?

– Kampen om ett nytt avtal förs mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA). Varslet och stridsåtgärderna riktas mot företag som är med i BA.

Vilka förare omfattas primärt av konflikten?

– Det gäller chaufförer som är anställda i företag anslutna till BA, exempelvis TrendTaxi, Cabonline, Transdev, Connect bus Sandarna, Taxi-Team, Antenngubben, m.fl.

Gäller varslet enbart Transports medlemmar?

Nej Transports varsel gäller blockad mot det arbete som utförs inom taxi. Det är arbetsuppgifterna som sätts i blockad. Transports medlemmar tar fajten och står upp för sina krav på löneökningar som övriga arbetsmarknaden fått.

Ickemedlemmar bör sympatisera med Transports krav på löneökningar och förhålla sig neutrala till blockaden och följa den.

Hur räknas arbetstiden om jag har procentlön?

– Tyvärr är det vanligt att chaufförer kör på procentlön och disponerar bilen 12–13 timmar per dygn. Det innebär ofta massor av övertid. I de fallen bör varje förare begära att få ut sitt schema på 166,4 timmar på en månad. Eller 38,25 timmar i veckan. Mer än så ska föraren inte jobba under konflikten. Blir lönen dålig: kräv garantilön enligt avtalet!

Hur kan taxiförare stötta Transport i kampen om bättre löner för taxiförarna?

– Det första de bör göra, är förstås att gå med i facket! Varje ny medlem är viktig. Det kommer att bli svårt att förändra branschen och förbättra taxiförarnas villkor, om inte fler är fackligt organiserade.

Om ickemedlemmar skriver in sig som medlemmar nu så kommer Transport betala strejkersättning om det blir aktuellt även för er.

Hur ska taxi- och färdtjänstförarna göra om arbetstiden tar slut? Att bara ställa bilen vid vägkanten med passagerare i är antagligen en dålig lösning…

– Frågan är komplicerad och här krävs omdöme. Förarna kan inte riskera liv och lem på resenärerna. En viktig åtgärd är att säga nej till körningar i slutet av arbetspasset, om föraren misstänker att man inte hinner utföra resan inom ordinarie arbetstid.

– Transport förutsätter också att även beställningscentralerna respekterar vårt varsel och inte lägger ut körningar som kan dra ut på tiden.

Om jag är medlem i Transport och jobbar på ett BA-företag. Kan växeln eller Beställningscentralen ändå tvinga mig att jobba övertid?

– Nej, det är ett brott mot blockaden. Vi kommer då agera mot den arbetsgivaren som har den bilen och personalen som BC eller växeln tvingar till övertid/mertid.

 

 

Vad händer om arbetsgivaren inte respekterar lagt varsel?

Om vi får reda på att arbetsgivare försöker kringgå blockaden och inte respekterar Transports konfliktåtgärder kommer vi omedelbart att trappa upp stridsåtgärderna mot de företagen. Då kan det bli fråga om total arbetsnedläggelse, strejk hos just Er arbetsgivare.

Samhällsviktiga funktioner inom färdtjänst – har vi dispens?

Vem har sagt att det vi gör omfattas av begreppet samhällsviktig funktion?

Om en arbetsgivare vill söka dispens för någon form av arbete så skall de vända sig till Biltrafikens Arbetsgivarförbund – BA och genom dem ansöka om dispens hos Transport. BA har fått nödvändiga kontaktuppgifter.

Medlare har kopplats in i konflikten. Vad betyder det?

– Vid alla arbetsmarknadskonflikter kopplas medlare in. Transport brukar inte gilla medling, men den här gången blir det intressant att se vad medlarna anser. Transport har svårt att se hur medlarna ska kunna stödja arbetsgivarnas linje att taxiförarna ska ha mindre lönehöjning än det som alla andra redan fått på svensk arbetsmarknad.

Kommer Transport att trappa upp konflikten, om ingen uppgörelse nås?

Det finns långtgående strategier i flera steg. Transport kommer ta fajten för taxiförarna. Vår kampvilja är stor och solidariteten inom förbundet är stark för våra kamrater inom taxi.

————————————————————————————————

Håll Er uppdaterade i konflikten genom att följa våra sociala medier, Facebook och avdelningens hemsida;

https://www.facebook.com/transportorebro

https://www.transport.se/avdelningar/orebro

Vid frågor så vänder ni er till Era fackliga företrädare på arbetsplatsen eller till avdelningen.

Transport avdelning 9

010-480 30 09

Transport.9@transport.se

 

Just nu har vi stängt på avdelningen för besök och om du behöver råd eller hjälp kan du ringa eller maila för att boka tid.

Vi tar ansvar för att begränsa smittspridning och skydda de anställda som är en av riskgrupperna och kan bli allvarligt sjuk av COVID-19

DÄRFÖR HÄNVISAS DU SOM HAR ETT ÄRENDE ATT BOKA EN TID VIA TELEFON EL. MAIL.

Detta gäller tills vidare om inget annat meddelas

 

Har ni arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen och inget skyddsombud?

Då kan ni kontakta det Regionala skyddsombudet Mikael Wahlberg

antingen på tel: 010-480 32 25 eller på mail: mikael.wahlberg@transport.se

 

Utbildningstrappan

Dessa får alla medlemmar gå och är jättebra utbildningar om man vill veta mer om sina rättigheter och skyldigheter. Även varför facket finns!

  • Startpunkten, 1 dag
    • Avtalspunkt, 1 dag
      • ViT, Vi i Transport medlemsutbildning, 5 dagar

 

 

 

Hej alla medlemmar i transport

Glöm inte att ändra din inkomst och/eller om du byter arbetsgivare eller blir arbetslös. Din medlemsavgift samt din A-kassa baseras på din nuvarande inkomst. Det betyder att din ersättning och medlemsavgift kan bli påverkad om du angett fel inkomst. Och det är viktigt att vi har rätt arbetsgivare så vi kan nå dig om det behövs med tanke på avtalsrörelsen.

 

 

 

 

Förhandlingar i avdelningen

Vi har 3 stycken förhandlingar på en arbetsplats med en omfattande avtalskontroll som nästan har genererat i 400 000 kr till medlemmarna. Och med detta så har fler gått med i facket och ett flertal ska gå en facklig utbildning.

Vi har förhandlat fram 2 veckor extra betalda semesterdagar till några medlemmar inom bevakningsbranschen som jobbat o slitit massa övertid under 2019!

Transport och ett terminalföretag förhandlar just nu för fullt om ett nytt bonusavtal för medlemmar/personal på terminalen!
Det är jätteroligt att vi tillsammans nu diskuterar hur vi kan utveckla verksamheten och samtidigt ge mervärde till personalen. En lösning som ger win-win för båda parter.

Kvinnor i transport

Detta initiativ har spridit sig i landet och nu är det 5 stycken avdelningar som är igång! Jätteroligt!
Vi ska försöka göra en aktivitet i höst (om vi får) så vi kan sparka igång det igen. Det är efterfrågat och flera vill komma på träffar. Vi har även föreläst om detta ämne för två olika gymnasieklasser som var väldigt intresserad och hade många frågor och funderingar.

nästa Representantskapsmöte 20 mars

plats ej bestämt än.

 

Utbildningar

Undrar du vad facket gör? Eller varför man ska vara med i facket?
Då har vi en jättebra utbildning för det. Startpunkten!

just nu är alla fysiska utbildningar inställda!

Intresseanmälan sker till studier.9@transport.se

Ta hand om er och tvätta händerna!
Mvh ordförande Emma Brodin, Transport avdelning 9

 

 

DU kan låna släpkärran gratis som medlemsförmån!

Som medlem har du tillgång till avdelnings släpkärra. Ring för att boka den på tel : 010-480 30 09

Öppettider

Mån–Fre kl: 08:00–16:40

Lunchstängt mellan 11.30-12.30

Gäller även telefontid

Hitta till oss

Elementvägen 5, ÖREBRO
Visa på Google Kartor

Försäkrings och pensionsrådgivning

Transport arbetar framgångsrikt tillsammans med Folksam för att i samverkan erbjuda information och rådgivning om försäkringar och pension. Det handlar om uppskattad och viktig kunskap som stärker insikten om vikten av fackligt medlemskap och kollektivavtal.
De senaste veckornas händelseutveckling har påverkat oss alla på ett mycket dramatiskt sätt. I dessa oroliga tider finns ett än större behov hos människor att få rådgivning och kunskap om försäkringarna, pensionen och hur de påverkas av situationen.
Folksam brukar vanligtvis erbjuda rådgivning fysiskt tillsammans med er på era arbetsplatser.
Med hänsyn till rådande situation och med omtanke för allas bästa är det i dagsläget inte möjligt.
Många känner oro och har mer frågor och funderingar än vanligt kring sitt försäkringsskydd och sin pension och vi erbjuder därför nu istället möjlighet till rådgivning via videolänk.
-Med mobiltelefonen läser man enkelt av QR-koden i det här bladet, eller bifogad folder, och hamnar då automatiskt på en bokningskalender för Folksams rådgivare där det enkelt går att välja en tid som passar. Det tar högst 1 minut.
Genom ett digitalt möte får man samma rådgivning som tidigare, fast via videolänk. Det enda som krävs är tillgång till antingen en bärbar dator med web-cam, en surfplatta eller en smart mobil, samt en mobilt BankiD.

Följ länken nedan om du använder platta eller telefon

https://outlook.office365.com/owa/calendar/BokningskalenderfrMellanKundserviceArbetsplats@folksam.onmicrosoft.com/bookings/

 

Detta har nu redan testats på flera arbetsplatser och har visat sig vara mycket smidigt och enormt uppskattat. Testa gärna själv för att se hur bra det fungerar!
Ihop med denna information finns också en vik-folder bifogad som du som förtroendevald kan skriva ut dubbelsidigt och ge till medlemmen.
Våra rådgivare finns redan nu tillgängliga för bokning av era medlemmar, och vi hoppas att detta skall kunna bidra till att ni kan erbjuda en ökad medlemsnytta, och ytterligare vässa värdet med att vara medlem i facket.

 

 

 

 

 

 

Vi som jobbar på avdelningar är:

profil bild

Emma BrodinOrdförande. Leder verksamheten

Tel
010-480 32 22
E-post
emma.brodin@transport.se
profil bild

Annika HedströmOmbudsman, Åkeri, maskinförare, billotsar, utland, buss, tidningsbud, miljö och bärgning

Tel
010-480 32 20
E-post
annika.hedstrom@transport.se
profil bild

Clas HellsingOmbudsman, Bevakning, Taxi, Taxitelefonist, Buss, Hyrverk, Bemanning, Gummi och Terminalavtalet

Tel
010-480 32 18
E-post
clas.hellsing@transport.se
profil bild

Torbjörn PerssonStudieorganisatör

Tel
010-480 32 26
E-post
torbjorn.persson@transport.se

Terminal

profil bild

Mikael WahlbergRegionalt Skyddsombud

Tel
010-480 32 25
E-post
mikael.wahlberg@transport.se

VakantUngdomsansvarig

Tel
010-480 32 21
profil bild

Susanne KarlssonKontorist

Tel
010-480 30 09
E-post
susanne.karlsson@transport.se
profil bild

Emma BrodinOrdförande. Leder verksamheten

Tel
010-480 32 22
E-post
emma.brodin@transport.se
profil bild

Annika HedströmOmbudsman, Åkeri, maskinförare, billotsar, utland, buss, tidningsbud, miljö och bärgning

Tel
010-480 32 20
E-post
annika.hedstrom@transport.se
profil bild

Sirke KarlssonSekreterare Bevakning

profil bild

Torbjörn PerssonLedamot avdelningsstyrelsen

Terminal

Helena StenbomLedamot avdelningsstyrelsen

Åkeri

profil bild

Stefan NilssonLedamot avdelningsstyrelsen

Taxi

profil bild

Magnus ErikssonLedamot avdelningsstyrelsen

Miljöarbetare

profil bild

Nermin PudicLedamot avdelningstyrelsen

Taxi

Roger HurtigLedamot avdelningstyrelsen

Åkeri

Khalil FawazSuppleant ledamot avdelningstyrelsen

Bevakning

profil bild

Pär-Åke SundkvistSuppleant ledamot avdelningsstyrelsen

Terminal

profil bild

Per Carlsson

Åkeri

Erik SmedjeborgSuppleant ledamot avdelningstyrelsen

Taxi