Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Fler Nyheter

Ledare

  • Jan Lindkvist

Andra vågen fackets chans

Jag ser dem överallt, hela tiden. Vid min brevlåda när de lägger i reklambladen. På den lokala byggmarknaden i skåpbilar fulla av verktyg och tryckimpregnerad trall som ska bli soldäck i någon villaträdgård. En morgon ser jag tre av dem på höga rangliga stegar vid grannens husgavel. Med målarpytsar. Männen är klädda i gabardinbrallor och vanliga lågskor. Det handlar om människor som av utseendet och språket att döma inte är födda i Sverige. De jobbar på, i det tysta, i en parallell värld.

Läs ledaren

Läs Jan Lindkvists ledare

Hallå där!

Ida Karlsson

Foto: Sofia Wennergrund

20-åriga Jessica Bohlin skrev ihop en låt om lastbilschaufförer, la ut den på Spotify – och fick en rejäl överraskning. Sedan den 27 maj har låten Nu drar vi på spelats hela 47 000 gånger. Vi har pratat med Gävlemusikern som vet hur en lastbil ser ut.

Läs hela intervjun

Läs fler "Hallå där!"

Månadens bok-puffJag är Zlatan

Debatt


 

Behöver vi höghastighetståg?

Debatten handlar i dag nästan bara om höghastighetståg, HH-tåg. Och inte för gods utan för personer. Många argument är för, medan motargumenten får mindre utrymme. Att godstrafiken knappt nämns beror kanske på att gods inte går till vallokalen. Störningar i godstrafik ger inte upphov till rubriker, till skillnad från förseningar i persontrafiken.

Läs Clas Linders inlägg

Läs fler debattinlägg

Semester! skrek godsägare Wrangel och hötte med käppen mot drängen Anders…

Snabbkoll

Snabbkoll: Ny i facket-tips

När själen fått nog

För stressigt på jobbet? Förekommer kränkningar och mobbning? Sedan den 31 mars gäller nya regler för hur den psykiska hälsan ska säkras upp på våra arbetsplatser. Här kommer tips på vad du kan göra om det knakar i själen.

Läs artikeln

Läs fler Snabbkoll-artiklar här!

Månadens medlem

Profilen: Gunnar Johansson

Tommy flaggar
för fotboll

Flaggfotboll? Tänk amerikansk fotboll – men en snällare mjukiskusin. Samma idé, fast utan tacklingar, jättehjälmar och axelskydd. Transport har en landslagsspelare.

Läs hela intervjun

Läs fler Månadens medlem-intervjuer

Bussen tog ett par kurvor som om den körde på Nürburgring…

Kultur

SöderblomspeletJan Frid

Arbetsmyra med
örnkoll på maten

Hon är egentligen inte särskilt intresserad av lok, räls eller slipers. Ändå skulle ångloken och rälsbussarna mellan Anten och Gräfsnäs gå betydligt trögare utan Ylva Bokgren.

Läs hela artikeln

Läs fler kulturartiklar