Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Fler Nyheter

Reflekterat

  • Lena Blomquist

Sommarens funderingar

Har facket någon framtid? Hur ska lastbilschaufförernas villkor försvaras? Kommer det finnas morgontidningar att dela ut framöver? Hur ska väktare och ordningsvakter vända opinionen?

Vad har du själv för planer inför hösten, nästa år, det närmaste decenniet?

Så många frågor bubblar i kroppen när en lång sommar just har startat. Ledig tid betyder tid att fundera. Och då handlar det – åtminstone för mig – ofta om att ifrågasätta vardagslunken. Eller måla upp framtidsbilder, både med förtröstan och förfäran.

Läs krönikan

Läs Lena Blomquists krönikor

Hallå där!

Ahmed Mansour

Tidningsbudet Elisabeth Myrin Henriksson har i dagarna blivit kändis, först i de värmländska medierna och sedan i hela Sverige. Orsaken är att hon då och då förser morgontidningarna med en gul, liten klisterlapp.

Läs hela intervjun

Läs fler "Hallå där!"

Månadens bok-puffJag är Zlatan

Debatt

Alla förlorar på fusket längs vägarna

Jonas Sjöstedt (V)

Jonas Sjöstedt (V)

En kväll och natt i maj fick jag följa med två chaufförer som körde mellan Helsingborg och Stockholm. Magnus har arbetat som chaufför i 24 år och Åke har varit i branschen i 40 år. I lasten fanns grönsaker till stockholmarna. Bilarna i åkeriet rullar alla årets dagar utom julafton och nyårsafton. Jag mötte chaufförer som gillar sina jobb, men som var djupt bekymrade över hur det ser ut längs våra vägar.

Läs hela debattartikeln

Läs fler debattinlägg

Alltför många tvingas leva enligt det gamla talesättet: ur hand – i mun. 

Snabbkoll

Snabbkoll: Ny i facket-tips

Bra att veta inför semestern

Äntligen sommar! Du vet väl att du enligt lag har rätt till fem veckors ledighet? Eller att du kan anmäla till försäkringskassan om du blir sjuk och ta ut de förstörda semesterdagarna vid ett senare tillfälle? Har du förresten koll på att chefen under vissa omständigheter har rätt att kalla in dig trots att du är ledig?

Läs artikeln

Läs fler Snabbkoll-artiklar här!

Profilen

Profilen: Gunnar Johansson

Snart flygfärdig

Frida Flodin har högtflygande drömmar. Med en framtid inom flygräddningen i sikte, byter hon hamnarbetet i Iggesund mot skolbänken i Göteborg. Där väntar två års studier till helikopterpilot vid Svensk pilotutbildning.

Läs hela intervjun

Läs fler Profilen-intervjuer

Jag tror att man ska försöka sluta uppnå saker hela tiden.

Kultur

SöderblomspeletJan Frid

Proffs. amatörer och en arbetarpräst

– Spela teater är det största nöjet jag har. Förutom att hugga ved, säger Jan Frid. Han skrattar stort i sitt Karl Marx-skägg och ser på alla gamla och nya vänner som repar inför Söderblomspelet i Trönö. En föreställning om arbetarprästen och ärkebiskopen Nathan Söderblom – med både professionella och amatörer.

Läs hela artikeln

Söderblomspeletgruppbild

Bokrecensioner

David Ericssons nya bok: Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

Vad skulle vi
göra om vi inte var rädda? 

Novellsamling av David Ericsson

Läs recensionen här

Kerro Holmbergs nya diktsamling: Jag vaknade av

Jag vaknade av

Diktsamling av
Kerro Holmberg

Läs recensionen här

Läs fler kulturartiklar

Krönikör

Kära svärmor, jag förstår dig bättre nu

Börge Nilsson

Kerro Holmberg

I dag skulle Du ha fyllt nittiofem år. Vad Du skulle ha hatat att jag, din svärdotter, kan sitta här med penna, papper och ord och sätta mig till doms över Dig. Du, hade du fnyst; du vet ingenting. Du skulle blivit ursinnig över min makt. Du som ville ha all makten själv. Du som älskade att få alla att dansa efter din pipa. Acceptera dina familjetraditioner. Entusiasmeras av dina projekt. Baka hundra bullar, godast i stan. Fylla korvskinnen, med allt annat än spillprodukter, nej, inga trynen och öron här. Endast prima fläskkarré hamnade i din fjälster. Samma med syltan.

Läs hela krönikan

Läs fler krönikor av Kerro Holmberg