Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Fler Nyheter

Reflekterat

  • Jan Lindkvist

Mördande konkurrens

I Vallåkra i Skåne finns en gymnasieskola med bara fordonselever. När den höll skolval nyligen röstade 72 procent på Sverigedemokraterna, SD.

Studenterna i Vallåkra är morgondagens transportare. Ska vi fördöma deras agerande och åsikter? Markera avstånd och utmåla dem som rasister?

Läs krönikan

Läs Jan Lindkvists krönikor

Hallå där!

Michaela Leo, tidigare valledare på Transport och innan dess ordförande i avdelning 4, har precis börjat sitt nya jobb som organiserare på Handels i Örebro. 

Läs hela intervjun

Läs fler "Hallå där!"

Månadens bok-puffJag är Zlatan

Debatt

Fem råd till arbetarrörelsen inför 2018

Valets stora segrare blev dessvärre SD. Den vänstervåg vi har sett under sista åren i form av motstånd mot privatiseringar och vinsthunger i välfärden, i form av vrede mot ökande ekonomiska och sociala klyftor och en trötthet över att matas och mutas med jobbskatteavdrag – medan samhällsservicen krackelerar – trots den var SD den stora segraren.

Läs hela debattartikeln

Läs fler debattinlägg

Även om Alliansen inte vill säga det rent ut så har den faktiskt regerat de senaste fyra åren med hjälp av SD [sic!].

Profilen

Profilen: Thomas Loo

"32-metersekipage gör Hanna lycklig" 

Hanna Fange är lastbilschauffören som gärna ökar farten när det går långsamt – i ljudboken alltså. Då kan hon hinna med en hel bok under arbetsdagens nio timmar.

Läs hela intervjun

Läs fler Profilen-intervjuer

Den här våren har varit den ensammaste i mitt liv.

Kulturintervjun

Stefan F Lindberg

När kvinnor var sämre än djur

”Usch, ett sådant liv – tänk att vara sämre än de oskäliga djuren! … hyggligt folk skall inte behöva ha sådana människor om sig, som ej vilja vara människor!!!”

Brevet riktas 1923 till en av de ”fallna” kvinnorna på Statens tvångsarbetsanstalt.

Det är assistent Wisén vid tvångsarbetsanstalten i Landskrona som står bakom utbrottet. Hon skriver sitt brev till en av alla kvinnor som återfallit i prostitution efter avtjänat straff.

Eva F Dahlgren

Eva F Dahlgren

Brevet är ett i en lång rad skakande dokument som författaren Eva F Dahlgren grävt fram ur arkiven, till boken Fallna kvinnor – När samhällets bottensats skulle lära sig veta hut.

Läs hela artikeln

Läs fler kulturartiklar

Månadens krönikör

Liv contra penning!

Kerro Holmberg

Kerro Holmberg

En liten figur står med armarna lyfta. Försöker pressa tillbaka en enorm stridsvagn med sina bara händer. Med kroppen hejda dess framfart. På stridsvagnen står herrar med höga hattar. Och runt dem är hela himlen full av aktiebrev. ”Penning contra liv” kallade Vera Nilsson sin stora kampmålning. Hon arbetade i åtta månader på den. Hon antecknar: ”De bad mig om natten att jag skulle skrika o ropa. De stod mellan mig o staffliet. Jag fick inte måla min utsikt.”

Läs hela krönikan

Läs fler krönikor av Kerro Holmberg