MASSIVA PROTESTER MOT IKEA  – USLA VILLKOR FÖR CHAUFFÖRER SOM KÖR ÅT IKEA

Nu genomförs fackliga protester utanför IKEA-varuhus runt om i Europa. I Sverige kommer protester genomföras på måndag 10/4 i Malmö, Helsingborg, Umeå, Jönköping, Uddevalla, Karlstad, Stockholm, Borlänge, Älmhult och Kalmar.

IKEA har de senaste månaderna blivit föremål för massiva internationella protester där företaget anklagats för att utnyttja låglönearbetskraft för att transportera varor till sina butiker. Senast i december kunde den internationella fackliga organisationen ITF visa att företagets underleverantörer systematiskt utnyttjat arbetskraft från låglöneländer för att frakta deras varor i Sverige och Västeuropa.

Vi vill se både kortsiktiga och långsiktiga lösningar som garanterar chaufförernas löner och villkor. Det är inte anständigt för ett företag som Ikea att låta människor arbeta under förhållanden där de tvingas leva i sina lastbilar flera månader i sträck, säger Markus Pettersson, tillförordnad förbundsordförande på Svenska Transportarbetareförbundet.

Sedan tidigare har de europeiska fackliga organisationerna erbjudit sig att tillsammans med IKEA säkerställa att underleverantörerna lever upp till lagar och regler. Något som hittills mötts av kalla handen från företaget.

Länk till en film som visar hur en chaufför som kör åt Ikea har det: https://youtu.be/RogUu3jyS7Q